Hart- en vaatziekten onderzoeken

Het onderzoeken van mensen met symptomen van hart- en vaatziekten zal meestal bestaan uit het afnemen van uw medisch geschiedenis (anamnese), een lichamelijk onderzoek en een routine bloedonderzoek. Daarnaast kan de arts afhankelijk van de bevindingen op basis van bovengenoemde een aantal aanvullende onderzoeken voorstellen. Denkt u daarbij aan:

 • Bloedonderzoek

  Het bloed is een belangrijke indicator voor de gezondheid van het hart en bloedvaten. Een bloedonderzoek kan bijvoorbeeld een hoog niveau van slecht cholesterol aangeven wat de arts belangrijke informatie geeft op over het risico op de ontwikkeling van verschillende complicaties. Lees meer over het bloedonderzoekbij hart- en vaatziekten.

 • 24-uurs bloeddrukmeting

  Bloeddruk is een dagelijks patroon. De bloeddruk is normaal gesproken het laagst terwijl uw slaapt en begint dan gedurende de dag te stijgen met een piek in het midden van de middag. Om een goed beeld te krijgen van iemands bloeddruk gedurende de dag is een 24-uur bloeddrukmeting een goede methode. Lees meer over de 24-uurs bloeddrukmeting.

 • Inspannings-ECG

  Als iemand vooral symptomen ervaart tijdens het sporten kan de arts voorstellen om een Inspannings-ECG te doen. De patiënt wordt gevraagd op een loopband te lopen of te fietsen op een hometrainer tijdens de ECG. In sommige gevallen kunnen medicijnen om uw hart te stimuleren worden gebruikt in plaatst van de fysieke inspanning van het lopen of fietsen. Lees meer over de inspannings-ECG.

 • Enkel-Arm Index

  Enkel-Arm Index (soms afgekort tot EAI) is een meting die in de geneeskunde wordt verricht om een indruk te krijgen van de toestand van de slagaders in de benen. Een normale Enkel-Arm Index is ongeveer 1. Bij een waarde van lager dan 0.7 is er een verminderde doorbloeding van het been, zoals bij etalagebenen. Lees meer over de Enkel-Arm Index.

 • Elektrocardiogram (ECG).

  Een ECG registreert op welke manier elektrische impulsen zich door het hart verplaatsen. Een ECG kan het bewijs leveren voor een eerdere hartaanval bij de patiënt. Een ander soort ECG is het holter-onderzoek, waarbij mensen een draagbare monitor gedurende 24 uur op hun lichaam dragen. Hiermee kunnen bepaalde afwijkingen van de bloedtoevoer naar het hart worden opgespoord tijdens de normale activiteiten van de patiënt.

 • Echocardiogram

  Bij een ECG maakt men gebruikt van elektrische impulsen om de hartfunctie te beoordelen, een echocardiogram produceert met geluidsgolven om beelden van het hart te verkrijgen. Tijdens een echocardiogram kan uw arts bepalen of alle onderdelen van het hart zich normaal gedragen bij het kloppen van uw hart. Onderdelen die niet goed of matig bewegen kunnen zijn beschadigd tijdens een infarct of door zuurstofgebrek. Dit kan wijzen op hart- en vaatziekten.

 • Age-reader

  Lees meer over de age-reader.