Diabetes algemeen

Diabetes is een verkorte weergave van de naam ‘diabetes mellitus”. Diabetes verwijst naar een groep van ziekten die van invloed zijn op de zogenaamde ‘bloedsuiker’ of ‘bloedglucose’. Glucose is essentieel voor uw gezondheid, want het is namelijk de belangrijkste energiebron voor de cellen in spieren en weefsels. Daarnaast is glucose de belangrijkste brandstof voor uw hersenen.

Mensen met diabetes, ongeacht het type diabetes, hebben een teveel aan glucose in het bloed. De redenen hiervoor kunnen echter wel verschillen. Zeker is dat teveel glucose in het bloed kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Diabetes komt als chronische aandoeningen voor in de vorm van diabetes type 1 en diabetes type 2. In principe zijn deze aandoeningen onomkeerbaar, maar er zijn voor een diabetes patiënt tegenwoordig veel mogelijkheden om een relatief ‘normaal’ leven te leiden. Naast de chronische diabetesvormen zijn er ook omkeerbare vormen van diabetes. Denk hierbij aan zwangerschapsdiabetes, waarbij de bloedsuikerspiegel tijdelijk hoger is dan normaal.

Mensen met diabetes type 1 of 2 hebben dit voor de rest van hun leven. Het omgaan met diabetes is moeilijk, maar u kunt goed leren leven met diabetes. Bijvoorbeeld met de hulp van een internist. De internist bekijkt niet alleen de bloedspiegel maar kijkt ook naar factoren als voeding, beweging, cholesterol en hoge bloeddruk.
Het doel van de behandeling is om patiënten met diabetes zo optimaal mogelijk met hun aandoening te leren leven. Voor nu en in de toekomst.