Overgewicht

Obesitas wordt gedefinieerd als het hebben van een overmatige hoeveelheid lichaamsvet. Obesitas of ernstig overgewicht is echter meer dan alleen een cosmetisch probleem. Het verhoogt het risico op ziekten en gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en hoge bloeddruk.

Hoe bepaal je of iemand overgewicht heeft?

Een indicator daarvoor is de zogenaamde Body Mass Index (BMI). Mensen met overgewicht hebben een BMI van 25 of hoger. De Body Mass Index berekent u door uw gewicht in kilo’s bijvoorbeeld 96kg te delen door uw lengte in meters in het kwadraat (1,80 * 1,80 = 3,24). 96/3,24 = 29,6. Bij een BMI tussen de 19 en 25 spreken we van een normaal gewicht.

BMI Gewichtscategorie
Lager dan 18,5 Ondergewicht
18,5 tot 24,9 Normaal
25,0 tot 29,9 Te zwaar
30.0 en hoger Zwaarlijvig
40.0 en hoger Extreem overgewicht

Let wel op! De Body Mass Index is slechts een indicatie en geen definitieve diagnose. Het zegt niets over de gewichtsverhouding van vet, spieren en botten in uw lichaam.

Mensen met extreem overgewicht hebben een grotere kans op verschillende gezondheidsproblemen die verband houden met dit overgewicht. Het is echter wel zo dat zelfs een bescheiden gewichtsverlies Obesitas gerelateerde gezondheidsproblemen of aandoeningen sterk kan verbeteren of voorkomen. Het is dus nooit te laat om de juiste behandeling te starten.